— 
 — 
 — 
 — 
 — 
 — 
 

Henk Schweitzer werkt al zijn gehele carrière in het basisonderwijs en in het speciaal basisonderwijs met kinderen met (schrijf)motorische problemen. Gedurende zijn werk als motorisch remedial teacher en schrijfdocent aan de Hogeschool INHOLLAND in Haarlem groeide bij hem het inzicht dat de motorische ontwikkeling van kinderen meer aandacht verdient. Eerst bewegen dan schrijven, zo luidt zijn motto. Kinderen schrijven veel slordiger als ze gedwongen worden binnen korte tijd een ideaal resultaat te leveren. In veel gevallen blijkt dit een onmogelijke opgave. 

 

Vanuit zijn veelzijdige praktijkervaring ontwikkelde Henk Schweitzer Schrijven zonder pen, een voorbereidend (schrijf)motorisch programma voor de onderbouw van de basisschool. Aan de hand van deze methode ontwikkelen kinderen op een speelse wijze de kleine motoriek zodat ze beter voorbereid aan het schrijven kunnen beginnen. In de methode Schrijven leer je zo! is de auteur erin geslaagd de nieuwste inzichten op het gebied van motoriek en schrijven op een succesvolle wijze aan elkaar te koppelen.

 

Ook ontwikkelde Henk Schweitzer in opdracht van Nienhuis Educational unieke speelleermaterialen voor de ontwikkeling van de kleine motoriek. Op steeds meer scholen in binnen- en buitenland wordt er in de onderbouw van de basisschool met het speelleerprogramma Kwinto voor de ontwikkeling van de kleine motoriek gewerkt. De methode heeft daarin haar waarde in de praktijk al bewezen.

 

In zijn huidige baan als directeur van een basisschool bouwt hij samen met zijn collega's aan een school voor duurzame ontwikkeling. Daar horen ook kwaliteitsleermiddelen bij, zorgvuldig ontwikkeld op op basis van ergonomisch onderzoek: deze zijn van een confortabele kwaliteit, altijd innovatief en vooral: afgestemd op de individuele mogelijkheden van een kind.

 

Behalve schrijfdocent aan de Hogeschool InHolland in Haarlem was Henk Schweitzer werkzaam als expert en docent aan de opleiding voor Motorische Remedial Teaching aan de Hogeschool InHolland.